STREFA RODZICA

Niezbędnik przedszkolaka-żłobkowicza

Prosimy rodziców/opiekunów prawnych o przyniesienie do przedszkola:

  • ubranek na zmianę
  • pantofelków
  • dużego koca, małej poduszeczki, poszewki na koc i poduszeczkę, piżamki
  • śliniaczka
  • kubka, szczoteczki i pasty
  • pampersów, mokrych chusteczek i kremu dla dzieci, które tego wymagają
  • ulubionej maskotki (opcjonalnie) – uwaga!!! Przedszkole nie bierze odpowiedzialności za zgubione zabawki

Prosimy o podpisanie imieniem i nazwiskiem dziecka wszystkich wyżej wymienionych rzeczy.

Informujemy rodziców/opiekunów, że w każdej naszej placówce jest realizowane roczne przygotowanie do szkoły tzw. „zerówka”.

OBIADKI

Realizujemy wszystkie diety: bezmleczną, bezglutenową, wegetariańską, bezniklową…

Aktualne menu jest dostępne w Placówce.

Przykładowe menu dla przedszkola:

Śniadanie Chleb pszenny 40 g
Masło 5 g
Polędwica sopocka 30 g
Pomidor
Herbata owocowa 200 ml
Śniadanie II Banan 1 szt.
Obiad Zupa z fasolki szparagowej z zacierką 300 ml
Blanszet z indyka z papryką 80 g
Ryż kolorowy 100 g
Sałatka z pomidorów z zieloną cebulką 70 g
Kompot truskawkowy 200 ml
Podwieczorek I Brzoskwinia + kanapki 1 szt.
Podwieczorek II Graham z bryndzą wiejską i rzodkiewką  60 g
Śniadanie Chleb razowy 40 g
Masło 5 g
Dżem wiśniowy 10 g
Kasza manna na mleku  200 ml
Herbata malinowa 200 ml
Śniadanie II Jabłko 1 szt.
Obiad Zupa selerowa z brązowym ryżem 300 ml
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącym cieście 80 g
Ziemniaki pieczone 100 g
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem 70 g
Kompot ze śliwek 200 ml
Podwieczorek I Kisiel naturalny z truskawek + kanapki 140 g
Podwieczorek II Bułeczka orkiszowa z pastą jajeczną i kiełkami lucerny  60 g
Śnia­da­nie Chleb sło­necz­ni­kowy 40 g
Masło 5 g
Pasz­tet domowy 30 g
Ogó­rek zie­lony 10 g
Her­bata z cytryną 200 ml
Śnia­da­nie II Nek­ta­rynka 1 szt.
Obiad Kapu­śniak z ziem­nia­kami i kieł­basą 300 ml
Maka­ron z serem 100 g
Surówka z mar­chewki z jabł­kiem 70 g
Kom­pot porzecz­kowy 200 ml
Pod­wie­czo­rek I Chleb pszenny z szynką wiej­ską i pomi­do­rem + kanapki 60 g
Pod­wie­czo­rek II Mus grusz­kowy z cyna­mo­nem 120 g
Śniadanie Bułeczka kajzerka 40 g
Masło 5 g
Serek topiony 30 g
Biała papryka 10 g
Kakao 200 ml
Śniadanie II Śliwki 80 g
Obiad Bulion warzywny z grzankami razowymi 300 ml
Zrazy wieprzowe z porami w sosie własnym 80 g
Kasza jaglana 100 g
Ogórek kiszony 70 g
Kompot z rabarbaru 200 ml
Podwieczorek I Ciasto murzynek + kanapki 80 g
Podwieczorek II Maślanka z owoców leśnych 200 ml
Śniadanie Weka 40 g
Masło 5 g
Jajko w sosie andaluzyjskim 30 g
Szczypiorek 10 g
Herbata porzeczkowa 200 ml
Śniadanie II Brzoskwinia 1 szt.
Obiad Zupa prowansalska z kluseczkami ryżowymi 300 ml
Paluszki z dorsza 80 g
Ziemniaki z koperkiem 100 g
Zielona sałata ze śmietaną, jajkiem i prażonym słonecznikiem 70 g
Kompot wieloowocowy 200 ml
Podwieczorek I Rogalik z masłem i miodem + kanapki 80 g
Podwieczorek II Serek waniliowy z rodzynkami 200 ml
Przykładowe menu dla żłobka:
Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
Śniadanie Kleik ryżowy na mleku modyfikowanym z brzoskwiniami Kaszka manna waniliowa na mleku modyfikowanym Kleik z płatków ryżowych, z jabłkami Kaszka mleczno -ryżowa z malinami Kaszka manna na mleku modyfikowanym, z bananami
Herbatka z rumianku Herbatka z melisy Herbatka owocowa Herbatka z kopru Herbata z rumianku
Zestaw obiadowy Rosół drobiowy z marchewką i ryżem miksowany Zupa pomidorowa z ryżem miksowana Żurek łagodny, miksowany z warzywami Krem warzywny miksowany z buraczkiem Zupa, ziemniaczana, przecierana
Mielony indyk, z jarzynkami i grysikiem Mielona pierś z kurczaka w jarzynach, z ziemniaczkami purée Ryż ze, szpinakiem, duszonym podprawiany żółtkiem miksowany Pulpeciki miksowane z ziemniaczkami puree i brokułami Kaszka kus kus miksowana, z gotowaną rybą i marchewką
Kompot, wieloowocowy, (klarowny) Kompot porzeczkowy, (klarowny) Kompot wiśniowy,(klarowny) Kompot jabłkowy, (klarowny) Kompot śliwkowy, (klarowny)
Podwieczorek. Waniliowy deser ryżowy z miksowanym bananem Kaszka manna na mleku ryżowym z malinami Mus owocowy, z brzoskwiniami i cukrem trzcinowym Kisiel naturalny, z truskawek Mus z jabłek z kleikiem ryżowym
Uwagi zupy na wywarach drobiowych, z jarzynami lub na maśle, nie podprawiane śmietaną, owoce (brzoskwinie, truskawki, nektarynki) gotowane, w postaci musu
Przykładowe menu dla żłobka (dzieci małe):
Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
Śniadanie Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym z brzoskwiniami Kaszka manna waniliowa na mleku modyfikowanym Kaszka mleczno-ryżowa z malinami na mleku modyfikowanym Kaszka mleczno-ryżowa z bananami na mleku modyfikowanym Kaszka mleczno ryżowa morelowa na mleku modyfikowanym
Herbatka z rumianku Herbatka z melisy Herbatka owocowa Herbatka z kopru Herbata z rumianku
Zestaw obiadowy Zupa brokułowa z kaszą jaglaną (miksowana) Krem pomidorowo -warzywny (przecierany) Krupnik warzywny przecierany Zupa koperkowa z ryżem Zupa ziemniaczana z burakiem (miksowana)
Mielony indyk w sosie jarzynowym z ryżem Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z ziemniakami purée Potrawka z ryby z ryżem i gotowanym kalafiorem (miksowana) Kasza jaglana z indykiem i marchewką w łagodnym sosie pomidorowym Puree warzywne z kaszą manną doprawione żółtkiem
Kompot porzeczkowy, (klarowny) Kompot ze śliwek, (klarowny) Kompot jabłkowy,(klarowny) Kompot wiśniowy, (klarowny) Kompot wieloowocowy, (klarowny)
Podwieczorek Tarte jabłko Galaretka owocowa Kaszka kukurydziana z musem brzoskwiniowym Mus śliwkowo-jabłkowy z kleikiem ryżowym Kleik ryżowy waniliowy z biszkoptami